Ads 468x60px

Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Δ.Τ. Συνάντησης με τον Γ.Γ. του Δήμου Αθηναίων και κάλεσμα σε παρασταση διαμαρτυρίας την Δευτέρα 19/4/2021 στις 5μμ

 Ο Σύλλογος Γονέων του 76ου ΔΣΑ στηρίζει και θα συμμετέχει στην παράσταση διαμαρτυρίας

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Βερανζέρου 22, 6ος όροφος

www.goneis.org.  E-mail: omosp.goneon.attikis@gmail.com

 

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΓ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ 2ΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Την Τετάρτη 14/4/2021 αντιπροσωπεία των Ενώσεων Γονέων Αθήνας αποτελούμενη από την Άννα Χαντζή, πρόεδρο της Ένωσης Γονέων 1ης ΔΚ και την Αγγελική Ανδριωμένου, πρόεδρο της Ένωσης Γονέων της 3ης ΔΚ μαζί με τον Βαγγέλη Φιλέρη, εκ μέρους του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής συναντήθηκε με τον ΓΓ του Δήμου Αθηναίων κ. Τσιατσιάμη, προκειμένου να υποβάλλει τις αντιρρήσεις των Ενώσεων Γονέων Αθήνας σχετικά με το Σχέδιο Υλοποίησης της 2χρονης προσχολικής αγωγής που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων στις 22/3. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν εκ μέρους της Διοίκησης του Δήμου οι κυρίες Κατριδά, Διευθύντρια Παιδείας, Πυριόβολο, Προϊσταμένη 2χρονης, Κοπραντζίδου , συνεργάτης του ΓΓ και ο κος Ψάλτης.

Εκ μέρους των γονέων θέσαμε τα θέματα που είχαμε ήδη καταθέσει με υπόμνημά μας:

Ø Εδώ και 3 χρόνια που έχει ψηφιστεί η υποχρεωτική 2χρονη προσχολική αγωγή, δεν έχει ανεγερθεί ούτε ένα νέο Νηπιαγωγείο. Από το Σχέδιο Υλοποίησης απουσιάζει πλήρως σχέδιο ανέγερσης νέων νηπιαγωγείων και όλες οι ανάγκες καλύπτονται με προσωρινά μέτρα.

Ø Δεν πληρούνται οι προδιαγραφές της Κτ.Υπ. όσον αφορά τα Νηπιαγωγεία. Αξιοποιούνται αίθουσες σε ορόφους σχολείων, ενώ τα Νηπιαγωγεία πρέπει να είναι ισόγεια. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για λοιπούς, πλην των αιθουσών, χώρους που απαιτούνται. Τέτοιοι χώροι είναι: Τουαλέτες για νήπια, χώρος σίτισης (κουζίνα – τραπεζαρία), χώρος ανάπαυσης, πολυδύναμος χώρος.

Ø Απουσιάζουν προδιαγραφές για τις αίθουσες. Η Κτ.Υπ. αναφέρει πως απαιτούνται 3,0 τ.μ. ανά νήπιο εντός. Δεν υπάρχει καμία προδιαγραφή για τις ανέσεις που πρέπει να έχουν οι προκατασκευασμένοι οικίσκοι που θα χρησιμοποιηθούν. Αν κρίνουμε από τους οικίσκους που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε γειτονικούς Δήμους (πχ. Καισαριανή), πρόκειται για αίθουσες κλουβιά.

Ø Η τοποθέτηση οικίσκων σε αύλειους χώρους και η χρήση υπαρχουσών αιθουσών, θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο το ήδη βεβαρυμμένο σχολικό περιβάλλον στα σχολεία που προτείνεται να τοποθετηθούν – αξιοποιηθούν.  Το γεγονός πως σε 250 Δημοτικά Σχολεία της Αθήνας βρέθηκαν αξιοποιήσιμες μόνο 26 αίθουσες σε 19 σχολεία, δείχνει την άθλια κατάσταση των σχολικών υποδομών στον Δήμο.

Ø Η αξιοποίηση του οικοπέδου στην Λάμψα, ανατρέπει παλιότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου, σύμφωνα με την οποία εκεί θα ανεγειρόταν το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) Αθήνας, για παιδιά με ειδικές ανάγκες με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές. Σημειωτέον πως η Αθήνα δεν έχει άλλο ΕΕΕΕΚ. Το ίδιο ισχύει για τα περισσότερα αδόμητα ιδιοκτησίας Κτ.Υπ., καθώς εκεί θα έπρεπε να κατασκευαστούν νέα σχολεία.

Ø Τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου φέρουν ακέραια την ευθύνη για την προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισαν την υλοποίηση της 2χρονης προσχολικής αγωγής.

Πήραμε τις παρακάτω απαντήσεις:

Το αρχικό πλάνο έχει αναθεωρηθεί, σύμφωνα με τις αιτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί στις Δ/νσεις Α’ βαθμιας. Ενώ πέρυσι είχαν κάνει αίτηση 6.696 παιδιά με αποτέλεσμα τα 1.521 να μείνουν εκτός δομών, φέτος έχουν κάνει μέχρι στιγμής αίτηση 5.413 παιδιά και αναμένονται ακόμα 200~300 από 10 σχολεία. Για την απουσία σχεδίου ανέγερσης, φταίει η έλλειψη χρηματοδότησης. Θα υπάρξει σχέδιο όταν υπάρξει χρηματοδότηση. Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την προηγούμενη Διοίκηση του δήμου, καθώς δεν είχε κάνει απολύτως τίποτα για την υλοποίηση της 2χρονης.Η Διοίκηση του Δήμου προχώρησε σε 2 διαγωνισμούς για την εκμίσθωση χώρων, αλλά δεν προσήλθε κανένας.

Οι προδιαγραφές είναι: 1,5 τ.μ. εντός της αίθουσας και 2,0 τ.μ. σε αύλειους χώρους για κάθε νήπιο. Τουαλέτες θα κατασκευασθούν στα αδόμητα και θα γίνει προσπάθεια να κατασκευαστούν και στα υπάρχοντα σχολεία (αύλειοι – αίθουσες). Χώρος σίτισης δεν απαιτείται σε όλα, καθώς δεν είναι όλα ολοήμερα. Αν απαιτηθεί, θα κατασκευαστεί σε αδόμητα. Πολυδύναμος χώρος δεν προβλέπεται. Ας κάνουν γιορτές μέσα στις αίθουσες. Χώρος ανάπαυσης, επίσης δεν προβλέπεται. Οι οικίσκοι που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι «καλοί». Θα γίνει και διαμόρφωση αύλειων χώρων με παιχνίδια, παιδική χαρά κτλ. Αυτά τα οικόπεδα έχουμε, και πρέπει να αποφασίσουμε αν θα υλοποιήσουμε την 2χρονη ή όχι.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η υλοποίηση της 2χρονης θα περιλαμβάνει:

Ø 42 οικίσκους σε 9 Αδόμητα

Ø 9 αίθουσες σε 6 σχολεία (1η ΔΚ: - , 2η ΔΚ: 1ο Δημοτικό, 3η ΔΚ: 72ο Δημοτικό και 76ο Δημοτικό, 4η ΔΚ: - , 5η ΔΚ: 129ο Δημοτικό και 65ο Δημοτικό, 6η ΔΚ: 29ο Δημοτικό – πιθανόν να μην χρειαστεί,

7η ΔΚ: - )

Ø 7  οικίσκους σε 4 σχολεία (1η ΔΚ: 9ο Δημοτικό – πιθανόν να μην χρειαστεί, 6η ΔΚ: Νικοπόλεως 33, Τροίας 6 - 133ο Δημοτικό, Μουστοξύδη 23)

 

 

Από την πλευρά  μας, απαντήσαμε ως εξής:

ü Για να βρεθεί η χρηματοδότηση πρέπει να ζητηθεί. Με βάση τις ανάγκες σε νέα Νηπιαγωγεία να διεκδικήσει ο Δήμος χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

ü Είναι απαράδεκτο το 2021, να συζητάμε για το ποιες προδιαγραφές θα υλοποιήσουμε και ποιες όχι. Η (έστω και προσωρινή) υλοποίηση της 2χρονης πρέπει να γίνει με τις ισχύουσες προδιαγραφές.

ü Πολλά στελέχη του Δήμου και ο καθ’ ύλην αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ήταν στην ίδια θέση και στην προηγούμενη Διοίκηση.

ü Αφού λείπουν οι χώροι, να διεκδικήσει ο Δήμος νομοθετική ρύθμιση για φαστ - τρακ απαλλοτριώσεις προκειμένου να εξευρεθούν.

ü Σύμφωνα με το Σχέδιο Υλοποίησης, θα γίνουν διαγωνισμοί ανάθεσης για την τοποθέτηση των οικίσκων. Αυτοί θα έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει, καθώς μια ένσταση θα οδηγούσε σε αναβολή τουλάχιστον 2 μηνών και τον Σεπτέμβρη δεν θα ήταν τοποθετημένοι.

 

Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων της Αθήνας  

σε  ΝΕΑ  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΑΠΡΙΛΗ, ΣΤΙΣ 5:00 μ.μ.

(ώρα  διεξαγωγής του Δημοτικού Συμβουλίου) 

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ (ΠΛ. ΚΟΤΖΙΑ)