Ads 468x60px

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Η τηλεκπαίδευση δεν είναι εκπαίδευση!

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


27/01/2022



Ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 76ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας εκφράζουμε την αντίθεσή μας με τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας για τηλεκπαίδευση λόγω της χιονόπτωσης και οποιωνδήποτε άλλων «έκτακτων» αναγκών.

Όπως φαίνεται, η τηλεκπαίδευση «ήρθε για να μείνει», παρά το γεγονός ότι εκπαιδευτικοί, παιδαγωγοί και πολλές επιστημονικές μελέτες σε όλο τον κόσμο έχουν αναδείξει τις αρνητικές επιπτώσεις της στην ψυχολογία και την κοινωνικοποίηση των παιδιών, αλλά και στην αφομοίωση της γνώσης. Παρά το γεγονός ότι με την τηλεκπαίδευση διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των μαθητών. Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν καν τον τεχνολογικό εξοπλισμό ή την απαραίτητη βοήθεια για να συνδεθούν στο μάθημα. Αλλώστε, αυτές τις μέρες υπήρχαν χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα!

Μάλιστα, η τηλεκπαίδευση «συστήνεται» από το υπουργείο Παιδείας ακόμη και για μικρής ηλικίες την ώρα που παιδαγωγοί και ψυχολόγοι τονίζουν, ότι δεν πρέπει να εκτίθενται σε οθόνες, ιδιαίτερα τόσες ώρες.

Το υπουργείο Παιδείας, όμως, αδιαφορεί πλήρως για τις καταστροφικές παιδαγωγικές και ψυχοσυναισθηματικές συνέπειες που προκαλεί η τηλεκπαίδευση στη νέα γενιά. Μοναδική του έγνοια είναι να παρουσιάσει μια υποτιθέμενη «κανονικότητα» στη Δημόσια Εκπαίδευση και να συγκαλύψει την πραγματικότητα της εγκατάλειψης των Δημόσιων Σχολείων.

Η τηλεκπαίδευση δεν είναι εκπαίδευση!

«Ήρθε για να μείνει» για να κρυφτούν οι ευθύνες του κράτους και των κυβερνήσεων για το χάλι και την ακαταλληλότητα πολλών σχολικών κτιρίων. Αξιοποιείται σαν «άλλοθι» για τις υποδομές που λείπουν, για τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά και άλλα έργα, για τις ελλείψεις στον κρατικό μηχανισμό, που θα έπρεπε να εξασφαλίσει άμεσα το άνοιγμα των δρόμων και την ασφαλή μεταφορά μαθητών και εκπαιδευτικών προς τις σχολικές μονάδες.

Αλλώστε, σε ποια πλατφόρμα μας καλεί το Υπουργείο Παιδείας να κάνουμε τηλεκπαίδευση; Σε αυτή που η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει διαπιστώσει παραβιάσεις στην προστασία των προσωπικών μας δεδομένων; Τι θα γίνει χωρίς «ειδική άδεια» για όλους τους γονείς; Ποιος θα κρατήσει τα παιδιά μας στο σπίτι; Τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς που έχουν παιδιά σε σχολική ηλικία και καλούνται τα ίδια να παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης;

Η τηλεκπαίδευση ήταν μία μορφή που επιλέχτηκε εξαιτίας της μακροχρόνιας αναστολής λειτουργίας των σχολείων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ακόμη όμως και τότε, όταν μετά από έναν χρόνο, τα σχολεία άνοιξαν, διαπιστώσαμε πως ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ δεν είχε ληφθεί για την ασφαλή λειτουργία τους. Βρεθήκαμε μπροστά σε τμήματα με 25, 26, 27 παιδιά. Οι τάξεις, αντί να αραιώσουν, συγχωνεύτηκαν για να μην προσληφθούν επιπλέον εκπαιδευτικοί! Τα διαγνωστικά τεστ, στην πλειοψηφία τους, αναγκαζόμαστε να τα πληρώσουμε!

  • Να αποσυρθούν όλες οι οδηγίες περί υποχρεωτικής τηλεκπαίδευσης στα σχολεία που κλείνουν λόγω καιρού.

  • Να δίνεται ειδική άδεια στους γονείς που αναγκάζονται να μένουν σπίτι λόγω κλειστών σχολείων, στο 100% των αποδοχών τους.

  • Στηρίζουμε τους εκπαιδευτικούς που δέχονται απειλές για κυρώσεις σε περίπτωση που δεν κάνουν τηλεκπαίδευση, λόγω έλλειψης τεχνολογικών μέσων και καθώς η πρόσβαση στα σχολεία ήταν επικίνδυνη ως και αδύνατη.

  • Θεωρούμε απαράδεκτο να ζητάει το υπουργείο Παιδείας τα ονόματα των εκπαιδευτικών που δεν έκαναν τηλεκπαίδευση.

Τέλος τα μέτρα προστασίας για την πανδημία δεν είναι τα ανοιχτά παράθυρα, αλλά:

  • Η αραίωση των τμημάτων, με 15 μαθητές ανά τμήμα.

  • Η ανάκληση των συγχωνεύσεων των τμημάτων

  • Η άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, τραπεζοκόμων.

  • Η δωρεάν παροχή μέσων προστασίας σε μαθητές εκπαιδευτικούς

  • Κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για διεξαγωγή δωρεάν rapid τεστ στα σχολεία και τις γειτονιές μας.





Το Δ.Σ.