Ads 468x60px

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων                                                

73ου Δημοτικού Σχολείου Δήμου Αθηναίων

Τρώων 2, Άνω Πετράλωνα, Αθήνα, ΤΚ.11851                                                           Αθήνα, 20/5/2022

Πληροφορίες: 6974615683                                                     

Email:syllogos73ds@gmail.com                            


                                                   

Αγαπητοί γονείς,


Ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου μας αισθανόμαστε την ανάγκη να σας ενημερώσουμε ότι την περασμένη Τρίτη 10 Μαΐου ένας μαθητής του σχολείου μας ενώ βρισκόταν στην αυλή για το μάθημα της γυμναστικής τραυματίστηκε, ευτυχώς ελαφριά από μια πέτρα. Σύμφωνα με τον μαθητή, την εκπαιδευτικό που ήταν παρούσα στο περιστατικό αλλά και κατά δήλωση του διευθυντή του σχολείου μας, ένα κομμάτι από τον τοίχο του σχολείου που βρίσκεται πάνω από το σκέπαστρο της αυλής ξεκόλλησε, έπεσε πάνω στο σκέπαστρο και στη συνέχεια κτύπησε τον μαθητή. Η μητέρα του μαθητή μαζί με μέλη του δ.σ. του συλλόγου μας το επόμενο πρωί επισκέφτηκαν το σχολείο και μαζί με τον διευθυντή προσπάθησαν να βρουν το σημείο από το οποίο ξεκόλλησε το κομμάτι μιας και αρχικά δεν ήταν απολύτως ξεκάθαρο τι ακριβώς είχε συμβεί. Το συμπέρασμα που βγάλαμε ήταν ότι προφανώς το κτήριο χρειάζεται συντήρηση και επισκευές, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της διεύθυνσης του σχολείου και του προσωπικού καθαριότητας να διατηρούν το χώρο σε καλή κατάσταση. Οι τοίχοι εκτός από συγκεκριμένα σημεία δεν έχουν πολλά ξεκολλημένα ή σαθρά κομμάτια, τουλάχιστον στην πλευρά από όπου λογικά είχε φύγει το κομμάτι, αν και είναι εμφανές ότι έχουν καιρό να συντηρηθούν. Σε συζήτηση που είχαμε με τη διεύθυνση του σχολείου ενημερωθήκαμε ότι έχει ζητηθεί η επισκευή του κτηρίου και το επόμενο διάστημα θα κάνουμε και σας σύλλογος κινήσεις ενίσχυσης του αιτήματος ανάλογα και με τις εξελίξεις.  


Δυστυχώς η δυσκολία συντήρησης και φροντίδας του σχολείου μας ξεπερνάει το σύνηθες της αδιαφορίας των αρμοδίων και της έλλειψης πιστώσεων που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζουν όλα τα σχολεία.  Στο σχολείο μας η μη ξεκάθαρη κατάσταση σχετικά με την ευθύνη διαχείρισης του κτιρίου δυσκολεύει πολύ τη συνολική συντήρηση του (ενδεικτικά σημειώνουμε ότι το κτίριο έχει να βαφτεί 12 περίπου χρόνια). Οι αδιευκρίνιστοι όροι της παραχώρησης του κτηρίου και η σκιώδης κατάσταση σχετικά με το ποιες είναι οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της σχολικής κοινότητας και των αντίστοιχων υπηρεσιών οδηγούν στο να μην εγκρίνεται από τους αρμόδιους καμία επιπλέον επισκευή πέραν των απολύτως βασικών και επείγουσων, αλλά ακόμα και για αυτές χρειάζεται η άδεια της ΓΕΧΑ η οποία δεν δίνεται συνήθως. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση επισκευών ή ακόμα και την μη εκπλήρωση τέτοιων αναγκών. 


Τα μέλη του δ.σ. του συλλόγου μας διαπιστώνοντας από νωρίς ότι σε αυτό το πλαίσιο ασάφειας, είμαστε όλοι τυχεροί και τυχερές που δεν έχει συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα παιδιού ή εκπαιδευτικού έκαναν κινήσεις με στόχο τη βέλτιστη και αποδοτική χρήση του σχολικού κτιρίου και την επαρκή επισκευή και συντήρηση του από τις υπηρεσίες ευθύνης των σχολικών μονάδων προς όφελος των μαθητών. Εδώ και καιρό μέσα από συζητήσεις με μέλη των προηγούμενων δ.σ. του συλλόγου μας, δασκάλους/ες, μέλη της τοπικής ένωσης γονέων έχουμε αναδείξει αλλά και διερευνάμε το ζήτημα της παραχώρησης του κτηρίου. Μέλη του συλλόγου μας  επεδίωξαν και πραγματοποίησαν συνάντηση με τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής της περιοχής μας (παρουσία και της διεύθυνσης του σχολείου) με αποκλειστικό ζήτημα συζήτησης το κτηριακό πρόβλημα του σχολείου μας στις 4/5 και στη συνέχεια ο σύλλογος μας απηύθυνε και σχετικό αίτημα (επισυνάπτεται). Είμαστε αισιόδοξοι πως με τη συμβολή όλων σας θα ενταθούν οι προσπάθειές ώστε να καταφέρουμε να έχουμε ένα σχολικό κτήριο ασφαλές και λειτουργικό με τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα που το χαρακτηρίζουν, όπως αξίζει στα παιδιά μας.



Με εκτίμηση,


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 73ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών