Ads 468x60px

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Πολυτεχνείο Νοέμβρης 1973 - Προτάσεις παιδικών βιβλίων


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 76ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας τιμά την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 και τον πολύχρονο αντιδικτατορικό αγώνα του λαού που συνέβαλαν στην πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Ο φοιτητικός ξεσηκωμός, που ξεκίνησε στις 14 Νοέμβρη του 1973, αποτέλεσε την κορύφωση των αντιδικτατορικών δράσεων. Το πρωί εκείνης της ημέρας φοιτητές άρχισαν να συγκεντρώνονται στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, ενώ μέσα σε λίγες ώρες φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας, γέμισαν τους γύρω δρόμους με συνθήματα, όπως «Κάτω η Χούντα», «Κάτω ο φασισμός», «Δημοκρατία».

Τις επόμενες μέρες η αστυνομία και τμήματα του στρατού καταστέλλουν με τη βία τις διαδηλώσεις, με νεκρούς και τραυματίες. Τα ξημερώματα της 17ης Νοέμβρη δίνεται εντολή το τανκς που βρίσκεται στην πύλη του Πολυτεχνείου να εισβάλλει, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες νέους.

Οι σχολικές γιορτές για την επέτειο του Πολυτεχνείου καθιερώθηκαν με τα χρόνια μετά από αποχές που έκαναν μαθητές τη συγκεκριμένη μέρα.
Ήταν οι πρώτες σχολικές γιορτές που ξεκίνησαν να οργανώνονται από τα μαθητικά συμβούλια, τα 5μελή και τα 15μελή των σχολείων. Οι μαθητές, δηλαδή, κατέκτησαν οι ίδιοι να τιμάται μέσα στα σχολεία τους μια τόσο σημαντική επέτειος…

Τα αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για «Ψωμί - Παιδεία- Ελευθερία» εξακολουθούν σήμερα να μας οδηγούν και να μας εμπνέουν.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου


 

Προτάσεις βιβλίων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Μαμά/μπαμπά τι είναι το Πολυτεχνείο; Γιατί δεν θα κάνουμε μάθημα μεθαύριο; Στο μυαλό των αγαπημένων μας παιδιών έννοιες όπως πόλεμος-ειρήνη, δημοκρατία-χούντα, ελευθερία-σκλαβιά, είναι έννοιες αφηρημένες πιθανόν δύσκολο να εξηγηθούν στα παιδιά για τους περισσότερους από εμάς. Εφόσον η επέτειος του Πολυτεχνείου βρίσκεται προ πυλών, είναι επίκαιρο να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την ιστορία μας μέσα από αυτά τα εκπληκτικά βιβλία.

Η κυρά Δημοκρατία 


Συγγραφέας: Αρμενιακού Κωνσταντίνα

Ηλικίες: 6-9 ετών

Η κυρία Δημοκρατία είναι αρχηγός ενός μικρού χωριού. Είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους κατοίκους της, γιατί πάντα φροντίζει για το συμφέρον τους. Η Ρία η Δικτατορία, όμως, ζηλεύοντας την, της αρπάζει με τη βία την εξουσία. Τι θα κάνουν τώρα οι κάτοικοι; Είναι ένα έξυπνα γραμμένο βιβλίο, το οποίο μας βοηθάει να εξηγήσουμε σημαντικές έννοιες, όπως η αξία της Δημοκρατίας στα μικρά παιδιά. Μέσα απ’ αυτό έρχονται σε επαφή με το ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων του Πολυτεχνείου, καταλαβαίνοντας ότι όταν ένας λαός είναι ενωμένος θα είναι πάντα δυνατός.

Ο Κρεμμυδάκης και η παρέα του


 Συγγραφέας: Rodari Gianni

Ηλικίες: 6-9 ετών

 O Κρεμμυδάκης είναι πανέξυπνος και μισεί την αδικία, γι’ αυτό και αντιπαθεί τον πρίγκιπα Λεμόνη, τον κακό κυβερνήτη της χώρας του. Ξεκινάει λοιπόν έναν αγώνα εναντίον για να εξασφαλίσει την ελευθερία του λαού, ο οποίος απαρτίζεται από όλων των ειδών τα λαχανικά. Τα πράσα, τα κολοκυθάκια και οι λοιποί κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να ακολουθούν τους παράλογους νόμους του τυράννου Λεμόνη, γι’ αυτό και είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν τον Κρεμμυδάκι. Προκειμένου να μην καταφύγουν στη βία, καταστρώνουν πανέξυπνα σχέδια και φάρσες για να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους. Το βραβευμένο βιβλίο του Ροντάνι είναι γεμάτο συμβολισμούςκαι αλληγορίες και αγγίζει ζητήματα διαχρονικά, όπως η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου


Συγγραφέας: Μανδηλαράς Φίλιππος

Ηλικίες: 5+

Πολύχρωμη εικονογράφηση, χιουμοριστικά και απλά στιχάκια εξιστορούν την ιστορία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν οι απαραίτητες πληροφορίες που εξηγούν τα γεγονότα που ιστορούνται. Τα στιχάκια έχουν γραφθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να εντυπώνονται εύκολα στην μνήμη των παιδιών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

«Στο Πολυτεχνείο αποφάσισε να κλειστεί,
απαγορεύσεις, φύλακές να μην τις φοβηθεί.
Γιατί το γνωρίζει πως πάλευε για την ελευθερία,
στον τόπο μας για να ξανάρθει η δημοκρατία.»


Λίγα γαρίφαλα για το Πολυτεχνείο

liga_garifala.jpg

Συγγραφέας: Μουρίκη Κατερίνα

Ηλικίες: 6 - 9 


Δύσκολο να μιλήσεις σε παιδιά προσχολικής ή πρωτοσχολικής ηλικίας για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Ίσως γι' αυτό, μέσα στα τριάντα πέντε χρόνια που έχουν κυλήσει από τότε, τα βιβλία που έχουν γραφτεί με αυτό το θέμα δεν ξεπερνάνε τα τρία. Κι αυτό αποτελεί οπωσδήποτε ένα κενό στην παιδική μας λογοτεχνία. Η Κατερίνα Μουρίκη στο βιβλίο της "Λίγα γαρίφαλα για το Πολυτεχνείο" δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν απλά και κατανοητά την αξία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Μέσα από τις μεστές ατάκες παππού και τις παιδιάστικες ερμηνείες του δεύτερου περνούν έννοιες όπως "Ελευθερία", "Δημοκρατία", "χούντα", "Λαϊκός ξεσηκωμός". Η σοφία και οι μνήμες του παππού Περικλή ανταμώνουν με την παιδική αφέλεια του Αλέξανδρου που κάνει συνειρμούς και συσχετίζει όσα βλέπει και ακούει με την προσωπική του καθημερινότητα. Παιδικές σκέψεις που παρότι προκαλούν γέλιο κρύβουν μικρές και μεγάλες αλήθειες της ζωής μας. Η δυναμική εικονογράφηση του Νίκου Χριστοφοράκη συμπληρώνει εικαστικά το κείμενο δημιουργώντας κατάλληλη ατμόσφαιρα στους μικρούς αναγνώστες. Ένα καλογραμμένο βιβλίο άξιο να διαβαστεί από κάθε παιδί. Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου ο μικρός Αλέξανδρος μας βάζει μέσα στο κλίμα της αφήγησής του: "Γεια σας! Με λένε Αλέξανδρο και πηγαίνω στο νηπιαγωγείο. Η αδελφή μου, πάει στην Τρίτη τάξη και τη λένε Ελευθερία, όπως και τη γιαγιά. Όμως ο παππούς Περικλής πότε-πότε τη γιαγιά τη λέει "Χούντα" κι εκείνη κάνει ότι θυμώνει. Μάλλον δεν της αρέσουν τα χαϊδευτικά ονόματα. Το κατάλαβα τελευταία όταν η αδελφή μου ζήτησε να τη φωνάζουμε Φρίντα κι η γιαγιά έβαλε τις φωνές. "Δεν μας χρειάζονται ξενόφερτα ονόματα!" είπε κοφτά κι η αδελφή μου ξέσπασε: Σάμπως ξενόφερτο δεν είναι και το "Χούντα" που σε λέει ο παππούς; Τελικά έγινε στο σπίτι επανάσταση για το όνομα της Ελευθερίας μας. Καλά που μπήκε στη μέση ο παππούς Περικλής και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους: "Οι καιροί αλλάζουν, Χούντα μου! Τόπο στα νιάτα!" φώναξε. Έτσι η γιαγιά Χούντα κατάθεσε τα όπλα και η Ελευθερία μας -δηλαδή η Φρίντα- νίκησε. Τώρα τι με έπιασε και σας λέω τα οικογενειακά μας; Εγώ είχα σκοπό να σας μιλήσω για το Πολυτεχνείο!"


Τα γενέθλια

00681.jpg

Συγγραφέας: Σαρή Ζωρζ

Ηλικίες: 9 - 12

Η Άννα, οκτώ χρονών, ονειρεύεται πολύχρωμα μπαλόνια. Όμως, τα μπαλόνια σπάνε μ' έναν ξερό ήχο. Έχει ξημερώσει η 21η Απριλίου. Τα τανκς βγήκανε στους δρόμους της Αθήνας. Η ζωή της Άννας αναποδογυρίζεται. Δε θα γιορτάσει τα γενέθλιά της. Θα μεγαλώσει με ιδανικό το νονό της, τον καθηγητή, που της μαθαίνει με τις πράξεις του τι πάει να πει ελευθερία.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ  3ης Δ.Κ. ΑΘΗΝΑΣ

Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων 3ης Δ.Κ. Αθήνας

Σφηττίων 1 & Κειριαδών, Κάτω Πετράλωνα 


Μήνυμα της Ένωσης Γονέων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων της 3ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας τιμά την Εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 και τον πολύχρονο αντιδικτατορικό αγώνα του λαού μας, που συνέβαλαν στην πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Αυτές τις μέρες η σκέψη μας είναι στους χιλιάδες ανθρώπους που εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στη Χούντα, έχοντας στα «χείλη» τα συνθήματα «Κάτω ο φασισμός», «Δημοκρατία», «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», «Έξω οι ΗΠΑ - ΄Εξω το ΝΑΤΟ».

Ο φοιτητικός ξεσηκωμός που ξεκίνησε στις 14 Νοέμβρη του 1973, αποτέλεσε την κορύφωση των αντιδικτατορικών δράσεων. Το πρωί εκείνης της ημέρας φοιτητές άρχισαν να συγκεντρώνονται στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, ενώ μέσα σε λίγες ώρες φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας, γέμισαν τους γύρω δρόμους διαδηλώνοντας ενάντια στη Χούντα και στον αυταρχισμό, αψηφώντας τις δυνάμεις της Αστυνομίας και του Στρατού που προχωρούσαν σε συλλήψεις και χτυπούσαν «στο ψαχνό». Τα ξημερώματα της 17ης Νοέμβρη δίνεται εντολή στο τανκ που βρίσκεται στην πύλη του Πολυτεχνείου να εισβάλλει, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες νέους.

Η εξέγερση του Νοέμβρη του ’73 και τα οράματα της, είναι ορόσημο για το παρόν και το μέλλον. Τα αιτήματα για «Ψωμί – Παιδεία - Ελευθερία» εξακολουθούν σήμερα να μας οδηγούν, να μας διδάσκουν και να μας εμπνέουν.

Η διεκδίκηση ωστόσο για «Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία» διανύει παράλληλη τροχιά με τη διεκδίκηση για υγεία, δεν συμβαδίζει με τις ελλείψεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό στον χώρο της παιδείας και της υγείας.

- Δεν συμβαδίζει με την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης που σχεδίασε την αυτονομία, την αξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση της σχολικής μονάδας, ωθώντας την να λειτουργεί σαν επιχείρηση. 

 

- Δεν συμβαδίζει με των αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα των συγχωνεύσεων  τμημάτων.

- Δεν συμβαδίζει με την ύπαρξη πανεπιστημιακής αστυνομίας

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε ένα σύγχρονο, συμπεριληπτικό σχολείο που θα μορφώνει και θα αγκαλιάζει όλα τα παιδιά!

Παλεύουμε για τα δημοκρατικά δικαιώματα σε μια εποχή που δέχονται μια άνευ προηγουμένου επίθεση.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους όσους έχουν ανάγκη. 

Επαγρυπνούμε απέναντι στον σύγχρονο φασισμό όποια μορφή κι αν παίρνει. Δεν δίνουμε  καμία ανοχή στα ναζιστικά μορφώματα, στους υμνητές της Χούντας και στην αναπαραγωγή του ακροδεξιού λόγου από όπου και αν  προέρχεται. Δεν θα επιτρέψουμε να ξαναβάλουν τη Δημοκρατία στο «γύψο». 

Χρέος μας είναι να μην ξεχαστούν οι θυσίες και οι αγώνες του ελληνικού λαού.

Τιμούμε τους αγωνιστές και τα θύματα της 7ετίας. 

ΔΕΝ  ΣΙΩΠΟΥΜΕ……

Κατάθεση στεφάνου την Τετάρτη 16 Νοέμβρη (συνάντηση στη διασταύρωση Πατησίων & Στουρνάρη στις 15.15’ μ.μ.)


Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων της 3ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων


Νοέμβρης 2022