ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Βερανζέρου 22, 6ος όροφος
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Σάββατο 31 Μαΐου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με πρωτοβουλία του ΔΣ της ομοσπονδίας Γονέων Αττικής για το ζήτημα της διάταξης "κοφτή" της εγκυκλίου 49942/Δ3 8.5.2025 που καθορίζει τις προϋποθέσεις των αιτήσεων των οικογενειών που το παιδί τους χρήζει στήριξης στο σχολείο από σχολικό νοσηλευτή, ΕΒΠ, ή παράλληλη στήριξη μέσα στο σχολείο γενικής εκπαίδευσης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν γονείς που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, μέλη ΔΣ Ενώσεων. Στις εισηγητικές ομιλίες του ΔΣ της Ομοσπονδίας και του εκπροσώπου του ΣΕΕΠΕΑ (Σύλλογος ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού ειδικής αγωγής) περιγράφηκε αναλυτικά η οξυμένη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί καθώς και η ανάγκη να οργανωθεί η διεκδίκηση του αυτονόητου δικαιώματος κάθε παιδί να λαμβάνει την υποστήριξη που έχει ανάγκη.
Για ενημέρωση σας παραθέτουμε τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν στη συνάντηση.
1. Η διάταξη της συγκεκριμένης εγκυκλίου αποτελεί ένα απαράδεκτο δίλημμα που αναγκάζει τις οικογένειες να επιλέξουν, αν θα αιτηθούν σχολικό νοσηλευτή ή εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης για το παιδί τους. Τη στιγμή που τα παιδιά αυτά χρειάζονται και τις δύο ειδικότητες, είναι απάνθρωπο να καλούνται οι γονείς να διαλέξουν ανάμεσα στη διασφάλιση της ασφάλειας της ζωής των παιδιών τους ή στην ομαλή προσαρμογή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.
2. Με την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς εξακολουθούν και καταγράφονται πολλοί μαθητές που δεν έλαβαν τη στήριξη που χρειάζονται μέσα στο δημόσιο σχολείο καθώς δεν προσλήφθηκε ποτέ από το υπουργείο ο απαραίτητος αριθμός των σχολικών νοσηλευτών, του ΕΒΠ, των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη. Πολλές οικογένειες κατέφυγαν και αυτή τη χρονιά να πληρώσουν ιδιωτικά για να μην μείνει το παιδί τους χωρίς στήριξη. Πολλοί γονείς παράτησαν τις δουλειές τους για να βρίσκονται στο σχολείο και να προσφέρουν στο παιδί τούς την εξειδικευμένη υποστήριξη που με ευθύνη του κράτους έπρεπε να παρέχεται για αυτά τα παιδιά.
3. Ο σχολικός νοσηλευτής αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο το σχολικό πληθυσμό. Δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση να υπάρχει παιδί με έγκριση για να σταλεί νοσηλευτής σε όλες τις σχολικές μονάδες. Αποτελεί αναγκαιότητα όλα τα σχολεία να στελεχωθούν επαρκώς με μόνιμους σχολικούς νοσηλευτές ανάλογα με τον αριθμό του σχολικού πληθυσμού και των υποστηριζόμενων μαθητών.
Στη συνάντηση επίσης αναδείχτηκε:
-η έλλειψη υποστήριξης των παιδιών με χρονιές ασθένειες, ειδικές και άλλες μαθησιακές δυσκολίες στο ολοήμερο και διευρυμένο ωράριο.
-η καθυστέρηση και η ταλαιπωρία πολλών οικογενειών λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, νέων δικαιολογητικών που απαιτούνται από το υπουργείο κλπ.
-το γεγονός ότι η σχέση των εκπαιδευτικών παράλληλης με τα παιδιά δεν είναι σταθερή, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία είναι αναπληρωτές, οι ετήσιες εναλλαγές επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην όποια πρόοδο το παιδί κατακτάει με την βοήθεια του εκπαιδευτικού
Θεωρούμε ότι όπως ξεκίνησε η σχολική χρονιά από πλευράς υπουργείου και των κατευθύνσεων του για «εξοικονόμηση πόρων» σε ότι αφορά τις προσλήψεις εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής αγωγής, έτσι φτάνουμε και στο τέλος της.
Πιστεύουμε ότι οι ανάγκες των μαθητών δεν κοστολογούνται. Κάθε μαθητής, μαθήτρια που χρειάζεται και δικαιούται νοσηλευτικής υποστήριξης, παράλληλης στήριξης και στήριξης από Ειδικό Βοηθητικό προσωπικό πρέπει να απολαμβάνει αποκλειστικά αυτή τη στήριξη μέσα στο σχολείο από εξειδικευμένο προσωπικό με ευθύνη του κράτους.
Οι Ενώσεις και οι σύλλογοι γονέων πρέπει να αποτελέσουμε ασπίδα προστασίας για αυτά τα παιδιά και τις οικογένειες τους. Καμία οικογένεια που αντιμετωπίζει αυτά τα σοβαρά προβλήματα δεν μπορεί να αισθάνεται μόνη της. Μόνη διέξοδος αποτελεί η ανάδειξη του προβλήματος, η διεκδίκηση από τους αρμόδιους φορείς αυτό που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας, αυτό που αξίζουν και αυτό που σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες επιστημονικές και τεχνολογικές να μπορούν να απολαμβάνουν. Να βοηθιούνται, να προχωρούν μαζί με τους συμμαθητές τους, να απολαμβάνουν τη ζωή τους ανέμελα, ως παιδιά που είναι.
Στα πλαίσια αυτά θα προχωρήσουμε στις εξής πρωτοβουλίες:
1.Ηλεκτρονική Συλλογή υπογραφών για την κατάργηση της απαράδεκτης διάταξης της εγκυκλίου.
2. Διαμόρφωση υπομνήματος και κατάθεση του στα αρμόδια υπουργεία και κοινοβουλευτικά κόμματα.
3. Συνάντηση και παράσταση διαμαρτυρίας με τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Παιδείας.
Καλούμε κάθε γονιό που αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα να έρθει σε επαφή με το σύλλογο και την Ένωση Γονέων της περιοχής του. Όλα τα προβλήματα να κοινοποιούνται στην Ομοσπονδία ώστε να καθορίσουμε τα επόμενα βήματά μας.
3.6.2025
Το ΔΣ