Ads 468x60px

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Δήμος Αθηναίων: «Κυριακές στην Αθήνα» με δωρεάν εκπαιδευτικές δράσεις για οικογένειες με παιδιά
👉Μία Κυριακή τον μήνα τα μουσεία και οι χώροι πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων υποδέχονται μικρούς και μεγάλους με απίθανες δραστηριότητες δημιουργικής μάθησης!
Μάρτιος – Νοέμβριος 2022
7 Κυριακές – 51 δράσεις
Πρώτη Κυριακή στις 13 Μαρτίου
Ελεύθερη συμμετοχή – Με κράτηση θέσης
Από την άνοιξη μέχρι και τον Νοέμβριο, οι Κυριακές στην πόλη γεμίζουν παιδικά χαμόγελα, φαντασία, δημιουργικότητα και χαρά! Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει τις «Κυριακές στην Αθήνα», μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων για οικογένειες με παιδιά 3-17 ετών, προσκαλώντας γονείς και παιδιά να συμμετάσχουν σε συναρπαστικές δραστηριότητες δημιουργικής μάθησης, με ελεύθερη συμμετοχή.
Από την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022 και μία Κυριακή κάθε μήνα μέχρι και τον Νοέμβριο, τα μουσεία και οι πολιτιστικοί χώροι του Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων/ (ΟΠΑΝΔΑ) και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου/Industrial Gas Museum υποδέχονται μικρούς και μεγάλους με πρωτότυπες διαδραστικές και ψυχαγωγικές δράσεις, όπως θεατρικές παραστάσεις, εικαστικά εργαστήρια, ευφάνταστα μουσειοπαιδαγωγικά και θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα, εργαστήρια χορού και κίνησης και πολλά άλλα.
Κάθε Κυριακή είναι αφιερωμένη σε μια ξεχωριστή θεματική. Επί 7 Κυριακές και μέσα από 51 δράσεις, ο Δήμος Αθηναίων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν και να γνωρίσουν, μέσα από τη διάδραση και το παιχνίδι, το θέατρο, τις τέχνες, τα μουσεία, το περιβάλλον, το βιβλίο, τη διατροφή, τη διαφορετικότητα.
Οι «Κυριακές στην Αθήνα» έχουν στόχο να προσφέρουν στους Αθηναίους την ευκαιρία να περάσουν δημιουργικό χρόνο μαζί με τις οικογένειές τους σε μερικούς από τους πιο ενδιαφέροντες χώρους πολιτισμού της Αθήνας, προάγοντας τη γνώση, την ψυχαγωγία και, βέβαια, την προσβασιμότητα σε όλους, μέσα από την ελεύθερη συμμετοχή. Ταυτόχρονα, μέσα από αυτή την πρωτοβουλία αναπτύσσεται η δικτύωση, η συνέργεια και η ανταλλαγή δημιουργικών πρακτικών μεταξύ των πολιτιστικών χώρων του Δήμου, προς όφελος των πολιτών.
H συμμετοχή στις «Κυριακές στην Αθήνα» είναι ελεύθερη, ενώ είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στους συγκεκριμένους χώρους κάθε φορά.
Οι χώροι που συμμετέχουν συνολικά είναι οι εξής: Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, Κέντρο Τεχνών, Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος», Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Παιδική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνα.
Προγραμματισμένες Κυριακές: 13 Μαρτίου «Παίζουμε… θέατρο!», 17 Απριλίου «Τέχνες παντού!», 22 Μαΐου «Τα Μουσεία γιορτάζουν!», 5 Ιουνίου «Η γη… το σπίτι μας!», 11 Σεπτεμβρίου «Πάνω απ’ όλα… το βιβλίο!», 16 Οκτωβρίου «Περισσότερο αλάτι… στο μουσείο!», 6 Νοεμβρίου «Όλοι μοναδικοί… όλοι ίσοι».
Πρώτη Κυριακή, 13 Μαρτίου: Παίζουμε… θέατρο!
Η πρώτη εκδήλωση έρχεται στις 13 Μαρτίου 2022 εγκαινιάζοντας τη σειρά δράσεων με ένα διασκεδαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στο θέατρο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου που γιορτάζεται στις 27 Μαρτίου. «Παίζουμε… θέατρο!» και ταξιδεύουμε στη μαγεία και στα μυστικά του θεάτρου μέσα από θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα στο μουσείο, ξεναγήσεις σχεδιασμένες με τις τεχνικές του museum theater, εικαστικά εργαστήρια με θέμα τη σκηνογραφία, εκπαιδευτικά προγράμματα συγγραφής σεναρίου και πολλά άλλα!
Την Κυριακή 13 Μαρτίου συμμετέχουν με δράσεις οι εξής χώροι: Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Κέντρο Τεχνών, Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα».
Αναλυτικά το πρόγραμμα της Κυριακής 13 Μαρτίου:
➡Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Ιστορίες Φωταερίου
👉Θεατρική performance - θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά από 7 ετών
Τι δουλειά έχει ένας γιατρός στο εργοστάσιο; Ποιον περιμένουμε από τη Γαλλία; Ένας αρχαιολόγος φοράει απαραιτήτως γυαλιά ή μήπως όχι;
Μέσα από μια ξεχωριστή θεατρική performance, ένας επιχειρηματίας του παλιού εργοστασίου, ένας εργάτης παραγωγής, ένας γκαζιέρης κι ένας γιατρός «ζωντανεύουν» μπροστά στα μάτια μας και μας αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες από το παρελθόν, όταν το εργοστάσιο φωταερίου λειτουργούσε. Μαζί με έναν ηθοποιό-ερμηνευτή, κάνουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο και, μέσα από τις τεχνικές του museum theater, τη διάδραση και το παιχνίδι, γνωρίζουμε λίγο καλύτερα το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας αλλά και τη νεότερη ιστορία της πόλης.
*Η θεατρική performance «Ιστορίες Φωταερίου» πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι».
🔎Ώρες: 11.00-12.00 &12.00-13.00
Σημείο Συνάντησης: Καμινάδα Β
👉Το δικό μας σκηνικό
Εικαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά από 3 ετών
Μικροί και μεγάλοι, χρησιμοποιώντας απλά υλικά και ακολουθώντας τις οδηγίες μιας εικαστικού, φτιάχνουν τη δική τους μακέτα που θα αποτελέσει το σκηνικό στη δική τους φανταστική ιστορία!
🔎Χώρος διεξαγωγής: Δεξαμενές Καθαρισμού
Ώρες: 11.00-12.00 &12.00-13.00
👉Οι κυρίες Πορτατίφ
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα - θεατρική performance από τη θεατρική ομάδα κωφών «Τρελά Χρώματα» για οικογένειες με παιδιά από 5 ετών
Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τις απογόνους του επιχειρηματία που ίδρυσε το εργοστάσιο φωταερίου, τις κυρίες Πορτατίφ! Μέσα από τις ιστορίες θα ανακαλύψουν την ιστορία του παλιού εργοστασίου αλλά και την ιστορία του Γάλλου επιχειρηματία που ίδρυσε το εργοστάσιο.
Την παράσταση μπορούν να παρακολουθήσουν και άτομα με βαρηκοΐα ή κώφωση.
Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη | Απόδοση κειμένων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Όλγα Δαλέκου | Γραφιστικά: Μαρία Στεφανή | Φωτογραφίες: Κάσσυ Χρυσάκη | Ερμηνεύουν: Δαλέκου Όλγα, Μερκούρη Έλλη, Ρίκκου Μαρία.
Ευχαριστίες: Γεωργία Μπούρδα (ενδυματολόγος), παραχώρηση μέρους κοστουμιών
Ώρα: 13.00-13.45
Χώρος: Αεριοφυλάκιο 2 - Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου
🔎Πληροφορίες:
Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι, 11854
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση: 2130109325 (Δευτέρα-Παρασκευή 11.00-16.00)
Για περιορισμένες θέσεις
👉Δημιουργούμε το δικό μας θεατρικό προσωπείο!
Εικαστικό εκπαιδευτικό εργαστήρι δημιουργίας θεατρικού προσωπείου με έμπνευση τον χώρο του αρχαίου θεάτρου για οικογένειες με παιδιά 6-11 ετών
Τι ήταν οι υποκριτές στην αρχαία Ελλάδα και σε ποιο είδος δράματος συμμετείχαν; Τι ήταν το προσωπείο που χρησιμοποιούσαν και από ποια υλικά κατασκευάζονταν; Ακόμα, τι να σημαίνει η λέξη σκευοποιός; Αυτά και άλλα ερωτήματα καλούνται να ανακαλύψουν μικροί και μεγάλοι μέσα από ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Ώρες διεξαγωγής: 10.30-11.30
🔎Πληροφορίες:
Κέντρο Τεχνών
Βασιλίσσης Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση: 2107248150 &210 7232604 (Δευτέρα-Παρασκευή, 10.00-14.00)
Για περιορισμένες θέσεις
➡Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»
👉Αυλαία και πάμε…
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 13-17 ετών
Αυλαία και πάμε… και η προετοιμασία ξεκινάει! Επιλέγοντας την πρώτη σκηνή του θεατρικού έργου των Κώστα Πρετεντέρη και Ασημάκη Γιαλαμά «Μιας πεντάρας νιάτα», το κοινό έρχεται σε επαφή με τα πρώτα στάδια μιας θεατρικής παράστασης. Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν από κοντά τα επαγγέλματα του σκηνοθέτη, του σκηνογράφου και του ηθοποιού και θα ανεβάσουν την δική τους παράσταση.
Ώρες διεξαγωγής: 11.30-13.30
🔎Πληροφορίες:
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»
Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, 10558
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση: 2103243987 & 2103243972 (Δευτέρα-Παρασκευή, 10.00-14.00)
Για περιορισμένες θέσεις
➡Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»
👉Δημιούργησε το δικό σου θεατρικό σενάριο!
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα μουσειακής αγωγής για οικογένειες με παιδιά 11-15 ετών
Δημιούργησε το δικό σου θεατρικό σενάριο! Το δημιουργικό εργαστήρι Πιλ Πουλ προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να φανταστούν το δικό τους θεατρικό σενάριο (theatrical script) και να δημιουργήσουν ένα video mp4 με θέμα τις αγαπημένες φιγούρες από τη «Συλλογή φιγούρων θεάτρου σκιών της οικογένειας Χαρίδημων» που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων.
Ένα δημιουργικό εργαστήριο για μικρούς και, ποιος ξέρει, ίσως και μεγάλους… θεατρικούς συγγραφείς!
Ώρα διεξαγωγής: 11.00-12.00
🔎Πληροφορίες:
Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»
Ηρακλειδών 66α και Θεσσαλονίκης, Θησείο, 11851
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση: 2103452150 (Δευτέρα- Παρασκευή 10.00-14.00)
Για περιορισμένες θέσεις
________________________________________
👉Περισσότερες πληροφορίες
«Κυριακές στην Αθήνα»
Εκπαιδευτικές δράσεις για οικογένειες με παιδιά από 3 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, για περιορισμένο αριθμό
Απαραίτητη η κράτηση θέσης
Για κρατήσεις, επικοινωνήστε με τον χώρο που ενδιαφέρεστε να επισκεφθείτε.